2025 год — год 100-летия со дня блаженной кончины святителя Тихона, Патриарха Московского и всея Руси. На заседании Священного Синода от 24.10.2024 г. (журнал №118) был утвержден текст службы святителю Тихону, более полно отражающий его житие в исповеднический период жизни по сравнению с ранее употребляемым.
ИНА СЛУЖБА СВЯТИТЕЛЮ ТИХОНУ, ПАТРИАРХУ МОСКОВСКОМУ И ВСЕЯ РОССИИ, ИСПОВЕДНИКУ
НА ВЕЛИЦЕЙ ВЕЧЕРНИ
На Господи воззвах: стихиры на 8, глас 1.
Избранный на путь крестный и исповедный,/ святый Патриарх да восхвалится днесь,/ иже с паствою своею чашу мученичества испи за веру Православную,/ воззовем ему: святителю отче наш Тихоне,/ прииди и осени благословением небесным/ Богом собранныя люди твоя.
Войны и глад и кровавая смута/ жребий твой тяжкий, святителю наш!/ Ты же, в покаянии путь спасения нам указуя, звал еси озлобленныя:/ возлюбите ближняго своего,// обратитеся ко Господу, и спасетеся.
Взываю к вам, архипастырие и пастырие,/ вещал еси, святе Тихоне, Патриарше наш:/ сынове мои и дщери во Христе,/ спешите с проповедию покаяния,/ противостаните врагом Церкве силою веры нашея./ Зовем вы на страдания вместе с собою/ святаго апостола словесы:// кто ны разлучит от любве Божия?
Страдания многая претерпел еси, отче Тихоне: / клеветы, суды, заточения, / предательства лжебратий и угрозы смертныя, / насильства и нападения врагов Церкве Христовы; / но ты пребыл еси мужествен и кроток, вещая: / Не ожесточайте сердец ваших, // но возмогайте о Господе!
Ины стихиры, глас 2, подобен: Егда от Древа:
Солнце красное Церкве Русския явился еси,/ лучами веры и любве твоея согревая вся концы ея:/ Холмския пределы просвещая,/ Америку дальнюю ко Христу приводя,/ землю Ярославскую утверждая во благочестии,/ Литовскую страну во дни брани молитвою твоею ограждая./ В годину же гонений на патриаршество Московское возведен,/ страж неусыпный всей Руси дарован был еси// от Спаса душ наших Человеколюбца.
Подвиг добрый от юности твоея подъем,/ спасати многия поставлен бысть,/ светочу мира, отче наш Тихоне,/ страдальцев за истину вдохновителю,/ паствы путевождю, разсуждения светильниче,/ образе слова, жития, любве,/ духа крепкаго и веры непоколебимыя утверждение,/ жертво благоприятная// Христу Человеколюбцу.
В келлии обители Донския заключен,/ служения у престола Божия лишаемь,/ нощи и дни о мире Церкве молил еси, святителю,/ и миром люди издалече благословлял еси,/ ко ограде со слезами любве притекающия,/ миром единым с тобою от купели помазанныя,/ колена душ и телес преклоньшия,/ и ныне нас, к мощем твоим приходящих, утешаеши// миром чудес от Христа Человеколюбца.
Омофор святительский на рамех твоих,/ во образ овчате обретеннаго,/ яко бремя служения крестное,/ носил еси, Патриарше Тихоне,/ восходя Голгофою Российскою в радость вечную./ Темже и ныне к Богу приводиши/ многия люди, усердно взывающия:/ в Православии нас соблюди// силою Христа Человеколюбца.
Слава, глас 1:
Видеша вси концы земли нашея/ крепость исповедания твоего,/ святителю отче наш Тихоне,/ яко единаго от древних:/ во дни бо гонений от безбожных/ молитвою со апостолы, пророки и мученики соединен,/ был еси единства Церкве поборник./ И ныне люди твоя в единении соблюди,/ Триединаго Бога воспевая непрестанно/ и в помощь нашу призывая Богородицу,// едину Чистую и Благословенную.
И ныне, догматик: Всемирную славу:
Вход. Прокимен дне.
Чтения три священноисповеднику Российскому XX века.
На литии стихиры. Глас 1:
Святителя Тихона, Патриарха Московскаго,/ во мраце гонений светильника,/ подвига и милосердия учителя,/ завещания слово восприимем:/ О пастыри и чада церковная,/ молитеся непрестанно,/ исторгающе прощение Неба согрешившей земли,/ да омыемся вси слезами покаянными,// и Святыми Тайнами да обновимся.
Глас 3:
Глас Святыя Церкве Православныя/ посреде Руси разоренныя воззва дерзновенно:/ приидите, чада, послушайте отца вашего,/ приидите, приимите предстоятеля от Бога вам даннаго,/ приидите, видите, како умирает на всякий день,/ приидите, словесем того последуйте,/ припадите ко Христу и молитеся из глубины души:/ сохрани, Господи, на Руси веру Православную,// святаго Патриарха Тихона молитвами.
Слава, глас 8:
Бог любы есть,/ и пребываяй в любви в Бозе пребывает,/ якоже учит апостол, Христу возлюбленный,/ и ты убо, святителю Тихоне,/ любовь к Богу возгревая в сердце твоем,/ согревал еси любовию всех приходящих к тебе,/ тем и в преставление Иоанна Богослова прославлен быв,// от любве твоея не отрини нас.
И ныне, Богородичен: Небесная поют Тя:
На стиховне стихиры, глас 1.
Подобен: Небесных чинов:
Воли Божия праведный искателю и поборниче,/ отче Тихоне, молитвенниче пламенный за Церковь и землю Русскую,/ любве Христовы святый и кроткий подвижниче,/ заступниче безстрашный невинно страждущих!/ Пророчеств твоих видехом страшное сбытие.// Моли спастися душам нашим.
Стих: Господи, Господь наш,/ яко чудно имя Твое по всей земли.
Простоту, мир и кротость с любовию/ возгревал еси в сердце твоем,/ отче Тихоне,/ молитвою тихою/ ограждал еси стадо Христово// от волков, губящих е.
Стих: Возношения Божия в гортани их,/ и мечи обоюдуостры в руках их.
Светлым облаком страдальцев Христовых,/ ихже на подвиг укрепил есть Собор Церкве Русския,/ Небеса небес освящают нас,/ сошедшихся в память святых соборян во храм,/ идеже тии с Патриархом Тихоном воспеваху:// Днесь благодать Святаго Духа нас собра.
Слава, глас 8:
Ликуй, славнейший граде Москва,/ во обитель бо Донския иконы Богоматере,/ идеже бе заточен святитель твой Тихон,/ стекаются ныне людие/ ко святым мощем его,/ приемлюще недугов ослабу,/ в христианстем жительстве утверждение,/ в молитве дерзновение,// утешение и благословение.
И ныне, Богородичен, глас тойже: Безневестная Дево:
Тpопаpь, глас 1:
Апо́стольских преда́ний ревни́теля/ и Христо́вы Це́ркве па́стыря до́браго,/ ду́шу свою́ за о́вцы положи́вшаго,/ жре́бием Бо́жиим избра́ннаго/ Патриа́рха Ти́хона восхва́лим/ и к нему́ с ве́рою и упова́нием возопии́м:/ предста́тельством святи́тельским ко Го́споду/ Це́рковь Ру́сскую в тишине́ соблюди́,/ расточе́нная ча́да ея́ во еди́но ста́до собери́,/ отступи́вшия от пра́выя ве́ры к покая́нию обрати́,/ страну́ на́шу от междоусо́бныя бра́ни сохрани́// и мир Бо́жий лю́дем испроси́.
Ин тропарь, глас 3:
В годину тяжкую Богом избpанный,/ в совеpшенней святости и любви Бога пpославил еси,/ во смиpении величие, в пpостоте и кpотости силу Божию являя,/ положил еси душу за Цеpковь, за люди твоя,/ исповедниче святе Патpиаpше Тихоне./ Моли Хpиста Бога,/ Емуже соpаспялся еси,// и ныне спасти землю Русскую и паству твою.
НА УТРЕНИ
По 1-м стихословии седален, глас 3.
Подобен: Красоте девства:
От юности возлюбив молитвы подвиг,/ в годину гонений верныя укреплял еси,/ Божественныя службы в церквах благоговейне совершая,/ и паству твою прилежно благословляя./ И ныне, Престолу Божию предстоя,/ непрестанно молиши о нас,// святе отче наш Тихоне.
Слaва, и ныне, Богородичен:
Таинству заступления Твоего,/ и всесильному предстательству Твоему/ Ангели и человецы дивятся, Богомати,/ како Престолу Божию присно предстоиши,/ Престол Христов сущи?/ Темже радующеся вопием Ти:// радуйся, Мати Безневестная.
По 2-м стихословии седален, глас 2.
Подобен: Благоутробия сущи:
Благоутробия Божия не разумевше,/ людие Российстии от Господа отступиша,/ но ты, святый Патриарше наш, возстал еси,/ взывая веру Христову хранити,/ о нейже день и нощь в молитвах подвизался еси,/ темже в память твою сошедшеся, радуйся, вопием ти,// святителю Тихоне, новых мучеников сопричастниче.
Слава и ныне, Богородичен:
Гонимых сущи прибежище, Богородице,/ Церковь Русскую от бед огради,/ на чада ея, Тебе молящаяся, призри/ и дела наша, во славу Божию начинаемая, благослови./ На Тя бо уповающе, с наставники нашими, новомученики и исповедники, вопием Ти:// радуйся, Пречистая Дево.
Величание:
Величаем тя,/ исповедниче святе отче наш Тихоне,/ и чтим честная страдания твоя,/ яже за Христа во утверждение на Руси Православия// претерпел еси.
Псалом избранный:
Лик 1: Испове́мся Тебе́, Го́споди, всем се́рдцем мои́м о ми́лости Твое́й и и́стине Твое́й.
Лик 2: Госпо́дь Помо́щник мой, на Него́ упова́ се́рдце мое́, и испове́мся Ему́.
Лик 1: Глаго́лах о свиде́ниих Твои́х пред цари́ и не стыдя́хся.
Лик 2: Испове́мся и́мени Твоему́, Го́споди, я́ко бла́го, я́ко от вся́кия печа́ли изба́вил мя еси́.
Лик 1: На Бо́га упова́х, не убою́ся, что сотвори́т мне челове́к.
Лик 2: Изведи́ из темни́цы ду́шу мою́ испове́датися и́мени Твоему́.
Лик 1: Поноше́ния понося́щих Ти нападо́ша на мя.
Лик 2: От бездн земли́ па́ки возве́л мя еси́, и́бо аз испове́мся Тебе́ в лю́дех, Го́споди.
Лик 1: Весели́теся, пра́веднии, о Го́споде и испове́дайте па́мять святы́ни Его́.
Лик 2: Да испове́дятся Тебе́, Го́споди, вся дела́ Твоя́.
По полиелеи седален, глас 8.
Подобен: Повеленное тайно:
Повеленное в Евангелии начертав в разуме,/ в ризы священныя, яко любяй Христа, облеклся еси, святителю Тихоне,/ сказуя же пастве слово утверждения,/ учил еси Церкве ради живота не щадети/ и даже до смерти во истинней вере стояти,/ юже словом молитвенным и крестным подвигом утвердив,/ с новомученики на Небесех взываеши:// Пресвятая Троице, Боже наш, слава Тебе.
Слава и ныне, Богородичен:
Повеленное тайно прием в разуме,/ в крове Иосифове тщанием предста Безплотный,/ глаголя Неискусобрачней:/ Приклонивый схождением небеса,/ вмещается неизменно Весь в Тя;/ Егоже и видя в ложеснах Твоих, приемша рабий зрак,/ ужасаюся звати Тебе:// радуйся, Невесто Неневестная.
Степенна, 1-й антифон 4-го гласа.
Прокимен, глас 4: Исповемся Тебе, Господи,/ всем сердцем моим. Стих: Аще пойду посреде скорби, живиши мя. Всякое дыхание: Евангелие от Матфея, зачало 36.
По 50-м псалме, Слава: Молитвами святителя Тихона: И ныне: Молитвами Богородицы:
И стихира, глас 6:
Богомудре святителю Тихоне,/ в годину гнева Божия, жребий патриаршества от Бога восприим,/ вере и покаянию и праведности/ и чистоте и братолюбию вся научил еси,/ тем и в пустыни безбожия/ водительством твоим, яко Моисея иногда,/ Церковь Русская, якоже столп огненный,/ стоянием во истине пред всеми возсия,/ ты же, аще и Руси избавления не достигл еси,/ якоже и он земли обетованныя,/ во дни земнаго жития своего,/ обаче упованием несумненным о сем окриляемь,/ к небесным возлетел еси,/ и ныне в сонме новомучеников русских предстоя,/ возлюбленное ти Отечество зриши с высоты// яко Русь Святую воистинну.
Канон святителю, глас 6
Песнь 1
Ирмос: Жезлом пророка разсечеся/ древле море Чермное,/ прехождение волн разделяя таинственно/ в погибель воинству мучителеву, верным же во спасение,/ песнь богокрасную воспевающим:// славно прославися Христос Бог наш.
Любовию восхвалим, вернии,/ святителя Тихона Патриарха нашего,/ праздники его сотворяюще светло,/ в венце лета всего поюще кончину праведную,/ прославление же и мощей обретение,// и на престол Первосвятителя Церкве Русския в годину скорбную избрание.
От юности чистоту и кротость возлюбив,/ Христа ради Агнца Пречистаго/ и Пастыря овцам великаго,/ явился еси добродетелей вместилище,/ возшел же еси к славе святителей,// венцем мученическим украшен.
Стезю монашескую возлюбив,/ во объятия Отча припал еси во смирении,/ благодатию же священства облечен,/ усердно потекл еси на дело Христово,/ темже и объятия твоя отверзл еси// коемуждо чаду, от Бога тебе данному.
В земли Холмстей юныя уготовляя/ алтарю Божию служити,/ самаго себе образ дал еси,/ любовию о ученицех неустанное попечение творя,/ да не погибнет един от малых сих./ Тем и святыя новомученики возрастил еси.
Слава: Каков подобает архиерей/ людем христоименитым,/ от святых отец научился еси,/ и на путь архипастырский в пределех Люблинских востекл еси,/ сиянием святости вся к себе привлекая,// милосердием же страдания и раны душевныя врачуя.
И ныне: Небесе и земли Царица,/ омофором землю Русскую покрывающи,/ образы Своими вся концы ея освящает,/ от них верныя утешающи/ воззрением милостивным и услышанием скорым,// и мудростию, свыше сходящею.
Песнь 3
Ирмос: На твердем камени веры Твоея/ утверди помышление души моея, Господи: / Тя бо имам, Блаже, // прибежище и утверждение.
Житие в подвизе крайнейшем,/ в стране заокеанстей провождал еси,/ святителем равноапостольным подобяся// и сердцем горя о славе Христове.
Души жаждущия благодати исполнишася/ святителя Тихона неусыпным попечением,/ храмов множество во Америце создавшаго// и первую обитель монашескую устроившаго.
Служение архипастырское еже возделывати и хранити/ виноград Божий, православных множество,/ богомудренно совершал еси, Патриарше Тихоне,// никимже гнушаяся, ничтоже бояся.
Себе всяко апостольски отвергся,/ плод богат Богови принесл еси,/ люди алеутския, эскимосския и креольския// приведый от мрака языческаго к свету Христову.
Слава: Равноапостольным подвижником ревностию подобяся,/ землю дальную во гладе, зиме и лишениих прошел еси,/ таже и к людем российским прежде времен горьких посылаешися// паки утверждати веру Христову.
И ныне: Тя Матерь Божию/ познавше людие Твои от мужей равноапостольных,/ к Тебе любовию притекают/ яко Заступнице усердней рода христианскаго.
Ин кондак, глас 2:
Ти́хостию нра́ва укра́шен,/ кро́тость и милосе́рдие ка́ющимся явля́яй,/ во испове́дании правосла́вныя ве́ры и любве ко Го́споду/ тверд и непрекло́нен пребы́л еси́,/ святи́телю Христо́в Ти́хоне,/ моли́ся о нас да не разлучи́мся от любве́ Бо́жия,// я́же о Христе́ Иису́се, Го́споде на́шем.
Седaлен, глaс 8. Подобен: Премyдрость и слово:
Три кресты во гробе твоем/ обретоша иноцы Донския обители,/ иже быша во образ крестнаго жития твоего,/ яко монаха и Первосвятителя,/ еще же и за Церковь страдальца./ Темже молим тя,/ помози крест свой понести и Христу последовати/ всем с верою притекающим// к чудотворным мощем твоим.
Слaва, и ныне:
При Кресте Господни, Богомати Чистая и Непорочная,/ Мати верным всем явилася еси,/ темже вопием Ти:/ помози жития путь непреткновенно совершати/ лобызающим верою Крест Сына Твоего// и радостотворныя иконы Твоя.
Песнь 4
Ирмос: Удивися Твой разум от мене,/ услышавшу преславная веления смотрения Твоего,/ укрепися же возлюблением Твоего схождения:// Ты бо моея нищеты не отверглся еси.
Любве ради твоея нарекоша тя ярославстии людие/ отца духовнаго и наставника богомудраго,/ скорбящим утешителя и неведущим вразумителя,// лучезарный образ добродетелей являюща.
Войны страшныя кровопролитие/ в крае Виленстем сретил еси,/ и кто повесть велия подвиги твоя// в попечении о воинех и о страждущей пастве твоей?
Якоже муж, бояйся Господа/ и на всяко дело благое уготован,/ Тихон досточудный, добродетельми сияя,// на свещнице московстем поставляется.
Муж честен, непоколебим и силен, был еси, святителю,/ еще же и благосерд, и сострадателен, и прост./ Тем и корабль церковный, Богу содействующу,// право управити возмогл еси.
Слава: Пророку Моисею подобяся,/ в годину тяжкую бремя народа своего понесл еси,/ путь спасения людем Божиим указуя,// и посреде пустыни неверствия наставляя.
И ныне: Мати Божия Всечистая,/ от иконы Твоея Владимирския/ чаду Твоему избранному, Тихону смиренному // жребий Патриаршества дивно даровала еси.
Песнь 5
Ирмос: Свет и мир Твой, Христе, / рабом Твоим подаждь, Блаже:/ Ты бо еси всех мир, / и союз любве, Человеколюбче, / Тя познавшим утро светлое,// и Владыку воистинну, и Господа.
Буря мрачная постиже Русь Православную:/ мнози бо отеческую веру презреша,/ земная паче Небесных избравше./ Ты же, святе Тихоне,/ Церковь мучеников ограждая,// к покаянию отпадших призывал еси.
Разорися Царство Русское православное,/ Самодержцу всероссийскому яту руками крамольник./ И место Патриаршее в Кремли/ доселе пусто бяше./ Кто убо соединит люди расточенныя,// аще не светильник света Христова?
От конец земли сошедшийся в Первопрестольнем граде собор,/ о Церкви Русской попечение имея,/ Патриаршество возставити повелевает,/ и, страданием крестным нашедшим,/ чадом церковным// общаго отца и молитвенника поставляет.
Избрания сего не искал еси, святителю,/ но жребиим Божиим/ попечение о всех церквах российских восприял еси,/ аще и предстояше ти умирание за ня по вся дни,/ и волю Божию прием,// на всесильную благодать Его уповал еси.
Слава: Бога отвергшеся,/ от диавола наученнии злодее,/ Помазанника Божия с присными его люто убиша./ Егда же слух умерщвления царева верных достиже,/ глас свой Патриарх с Собором Церкве Русския вознесе,// злодейство обличая со дерзновением.
И ныне: Опечалися сердцем Пречистая Дева/ о ожеточивших братоненавидением сердца своя/ и святотатственне собор Ея в Кремли устрелением поругавших./ Обаче, к Сыну Своему и Богу руце простирающи,// Покрова Своего от земли Русския не отъяла есть.
Песнь 6
Ирмос: Зверю бездны предается/ пророк Иона, глубине морской,/ прообразуя Твое, Слове, тридневное востание,/ тем и взываше:/ из глубины преисподния// возведи живот мой, Благоутробне.
О любве Патриаршия ко святым Божиим!/ Сей, святителю Владимиру и инем многим убиенным,/ память новых мученик утверждает,/ и почитание собора святых русских возставляет,// на усердную молитву воздвизая верныя.
Грозно повелел еси, святителю отче Тихоне,/ распри кровавыя прекратити,/ сего ради враг нареклся еси от безбожных,/ гонение на тя воздвигших./ Но воины духовныя на молитву призвав,// корабль церковный мудре управил еси.
Гладу бывшу в стране Российстей,/ братоубийством умерщвляемей,/ народы к милосердию призвал еси,/ пастыри же увещал еси молитвою прощение ей от Господа испрошати,/ да омыется покаянием// и Святыми Тайнами да обновится.
Слава: Людем земли нашея гладом погибающим,/ на Церковь ополчается богоборец полчище,/ Патриарх же Всероссийский/ образ помощи указует, сохраняя святыни церковныя,/ и за сие клеветы подъемлет и, яко злодей безчеловечный, осуждается,// жизнь вседневно полагая за спасение человеков.
Богородичен: Бедам безчисленым на Русь нашедшим,/ и вере множества людей поколебавшейся,/ икону Твою Державную/ яко знамение милости Божия явила еси/ и попечение о мучимых за Христа и о всех верных// яко Заступница усердная восприяла еси.
Кондак, глас 5
Служение твое исполнено стона и горя,/ священномучениче Тихоне, Патриарше наш,/ но был еси правило веры и образ кротости,/ побеждая распри и разделения;/ силою смирения и любве Христовы противостал еси злобе сатанинстей,/ возглавил еси доброе воинство новых мучеников,// Церковь Русскую утвердивших во веки.
Икос
Не усыпают по смерти святии,/ свободу славы чад Божиих улучивше,/ но пребывают во благотворении непрестанно,/ со Ангелы вкупе моления наша Богу приносяще./ Такожде и ты, святителю Тихоне,/ телом во обители Донстей почиваяй,/ милосердствуеши о монасех и мирских, твоея помощи просящих, / и коемуждо стези управляеши, и печешися о всех,/ якоже в житии подвизался еси, паству твою окормляя,// и Церковь Русскую утверждая во веки.
Песнь 7
Ирмос: Отроцы в Вавилоне древле/ во огни не опалишася,/ на муки бо дерзнувше за веру отеческую,/ в оней непоколеблеми пребыша,/ и зрети Господа и пети Тому сподобишася:// Избавителю Боже, благословен еси.
От меча предрекая погибель/ святый Тихон властителем злым,/ свободы узником требует/ и жизни неправедно на смерть осужденным,/ яко печальник гонимых// и паствы утверждение.
Руси благочестие упразднити жаждущии/ и смертию дышущии мучителие/ слову грозному Патриаршему не внемлют/ и на служители Божия руце возлагают./ Кровь же новых мученик// Церкве Русския семя благоплодное бысть.
Приидите достойно ублажим/ архиереи, монахи и мирския,/ верность Патриарху Тихону сохраншия,/ и на совет нечестивых лжепастырей не пошедшия,/ отречения того требовавших,// и даже до крове во истине пребывшия.
Обитель Донскую узилище тебе гонители сотвориша,/ судом грозяще и пытанием словесным мучаще./ Обаче крепчае злобы их молитва бысть паствы твоея,/ благословения Первосвятительскаго ищущия// и выю врагом Церкве и отступником не подклонившия.
Слава: Умирание за Церковь Русскую/ на всяк день претерпевал еси, Патриарше Тихоне:/ обещаньми бо свободы собратиям твоим/ от безбожных искушаемь,/ паству твою от губящих оградил еси,// Церковь во православии соблюдый непорочну.
И ныне: Руси расточаемей/ и любви оскудевающей и вере умаляющейся,/ мере же беззакония исполняющейся/ и чаше гнева Божия проливающейся,/ кто помощи возмогл бы,// аще не Ты, Дево, чудная Мати?
Песнь 8
Ирмос: Преподобнии Твои отроцы/ в пещи Херувимы подражаху,/ трисвятую песнь воспевающе:/ пойте, благословите// и превозносите во вся веки.
Велию любовь к чадом твоим являя,/ от них любление достойное восприял еси./ Тем и, в заточении сущу,/ крепкое моление о тебе возношаху,// в свобождении же твоем Бога непрестанно воспеваху.
Праведнаго Алексия, пастыря Московскаго/ погребение многи верныя собра,/ аможе и ты, святителю Тихоне,/ от уз разрешен являешися// и паству твою ликования исполняеши.
Паки устремишася во храмы людие молитися с тобою,/ по ослабе же малей/ тяготу смертную тебе уготовиша гонители,/ но всуе тма огустевает на земли,// на Небесех бо мученика новаго утвердися сияние.
Неизреченный Божий совет/ Гавриил возвещает Деве, обрученней Богу,/ в тойже день и Тихон, Патриарх Московский/ на брачный пир Христов восходит,// чистотою веры увенчан и цветы добродетелей небесных.
Слава: Солнцу зашедшу Русския Земли,/ со множеством людей архиерее плакахуся,/ во обители Донстей честне погребающе тело Патриарха своего,/ мы же ныне благодарно покланяемся// мощем святителя, древним подобнаго.
И ныне: Кресту предстояла еси Сына Твоего,/ Богомати Пречистая, со апостолом мужески,/ мученик ликостояния предживописующи,/ страха человеческа не устрашившихся,// но веру и любовь даже до конца сохранших.
Песнь 9
Ирмос: Паче слова Слово едина Рождшая,/ еретическая уста загради безсловесная./ Небо новое, раю некрадомый, Пречистая,// Тя величаем.
Скорбь погребения твоего, святителю Тихоне, в радость преложися,/ яко в Бозе упокоился еси и дерзновение велие обрел еси./ Темже у Престола Божия предстоя,// Церковь и Отечество наше утверди молитвами твоими.
Слово пронесеся в людех,/ яко гонители мощи Святаго Патриарха украдоша,/ и не надеяхуся вернии обрести сие сокровище,// егоже Господь яви нам, песньми величаемое.
Надежда превозможе скорбь,/ егда честный гроб святаго Тихона людие узреша,/ Предстоятель же Церкве Русския святыя мощи открывает// в новых мученицех Первосвятителя.
Сретение Господне радость сугубу предлагает/ во обретении мощей Тихона святителя,/ Христа Спаса с Богородицею зело возлюбившаго// и ныне с Ними вечно царствующаго.
Слава: Во всех концех земли память твоя вельми чтится, святителю Тихоне:/ на Небесех бо Бога яве зриши,/ моля Его мир мирови даровати// и православным людем единение.
И ныне: Радуйся, Мати Безневестная,/ мир от истления избавившая,/ святителем и мучеником похвало,// верным всем прибежище и утверждение.
Светилен:
Свет Христов с Небесе днесь нам низводиши/ лучами благодати светлыми,/ Патриарше святе Тихоне,// светозарный храме Духа Святаго.
Слава, и ныне:
Сына Твоего, мир просвещающаго,/ умоли, Владычице,/ с новомученики Церкве Русския// света невечерняго нас сподобити.
На Хвалитех стихиры, глас 5.
Подобен: Радуйся:
Ра́дуйся, святе́йший о́тче наш Ти́хоне,/ возлюби́вый бо́льше жи́зни па́ству твою́/ и положи́вый ду́шу свою́ за Це́рковь Бо́жию, за Бо́жий наро́д,/ к нему́же со ско́рбию тя́жкою взыва́л еси́:/ се́рдце мое́ гори́т жа́лостию до сме́рти./ Очи́ститеся, бра́тие, от грехо́в свои́х/ и бу́дем вме́сте моли́ти Го́спода:/ О́тче наш,// оста́ви нам до́лги на́ша.
Ра́дуйся, святы́й Патриа́рше наш Ти́хоне,/ укрепля́я Це́рковь Ру́сскую на по́двиг Христо́в,/ cобира́я но́вое Христо́во во́инство,/ науча́я ве́рою и любо́вию/ в кро́тости побежда́ти зло́бу вра́жию,/ во смире́нии стяжа́ти си́лу Бо́жию./ Воево́да взбра́нный ны́не сно́ва бу́ди нам!/ Мо́лим, па́стырю люби́мый наш:// не оста́ви чад твои́х во ве́ки.
Ины стихиры, глас 6. Подобен: Все отложше:
Все житие твое/ радость верным бе/ и Церкве Русския утверждение:/ ты бо, святителю Тихоне,/ крест Патриаршества многотруден приял еси,/ и Христу сораспялся еси,/ дерзновенны творя на подвиг ближния твоя,/ страдания и заточения и смерть приявшия/ и в Царствии Небеснем ныне с тобою торжествующия./ С нимиже Бога моли о нас,// духовных чадех твоих.
Вся земная отложив,/ в годину гнева Божия/ народ русский к покаянию/ и вере и любви и прощению звал еси/ и книжныя и простыя ко Христу привлекл еси./ Тем и богомудрым водительством твоим/ Церковь новомученик/ во тьме гонений во Отечестве нашем возсия,/ истинную святость Руси являя,/ с нимиже в Небесных кровех веселяся,// моли спастися всем нам.
Слава, глас 6:
Святителю отче наш Тихоне,/ житие твое многотрудное/ и крестное служение Патриаршее/ привременная забыти повелевает/ и не себе угождати,/ но Светом Христовым вся просвещати./ Темже молим тя,/ братолюбия и кротости учителю,/ помози и нам путем крестным проити,// да радость Воскресения улучим с тобою.
И ныне, глас тойже:
Богородице, Ты еси лоза истинная,/ возрастившая нам Плод Живота,/ Тебе молимся:/ молися, Владычице,/ со святым Патриархом Тихоном и новомученики Церкве Русския// помиловатися душам нашим.
НА ЛИТУРГИИ
Блаженна от канона святаго, песнь 1-я и 6-я. Прокимен, глaс 4: Вознесох избраннаго от людей Моих. Стих: Бог прославляемь в совете святых. Апоcтол к Ефесеем, зачaло 233. Аллилyиа, глaс 2: Праведнии исповедятся имени Твоему, и вселятся правии с лицем Твоим. Стих: Господи, Господи, Сило спасения моего, осенил еси над главою моею в день брани. Евангелие от Иоaнна, зачaло 36. Причaстен: В пaмять вечную:
МОЛИТВА
О па́стырю до́брый, святи́телю о́тче наш Ти́хоне, Патриа́рше Це́ркве Ру́сския! Ты мно́гия труды́ в жи́зни вре́менней подъя́л еси́.
Простота́ и любы́ твоя́, дух ми́рен и кро́ток, та́кожде же и сло́во, благода́ти испо́лненное, по се́рдцу бы́ша лю́дем земли́ на́шея, и́же и предложи́ша тя Бо́гу на по́двиг вели́кий и многотру́дный.
Егда́ же богобо́рцы и хули́телие воздвиго́ша на Це́рковь Христо́ву гоне́ние, ему́же не бе ра́внаго от ве́ка, Сам Госпо́дь Вседержи́тель избра́ и соде́ла тя Патриа́рха.
Ты же, святи́телю, сраспина́яся Христу́ и Це́ркви Его́, со ско́рбию лю́ди к покая́нию призыва́л еси́.
И кто изочте́т страда́ния твоя́? Заточе́ние бо темни́чное, клеветы́ и суды́ гони́телей со смире́нием претерпева́я, враго́м Христо́вым моли́твою сле́зною и кро́ткою противуста́л еси́ и архиере́и, пресви́теры, мона́хи и мирски́я на по́двиг му́ченический благослови́л еси́.
Те́мже мо́лим тя, святи́телю Христо́в, бу́ди нам дерзнове́нный засту́пник и не оста́ви ны, немощна́я ча́да твоя́. Испроси́ у Го́спода нам грехо́в проще́ние, ве́ры утвержде́ние, скорбе́й осла́бу, по́мыслов чистоту́, да, в покая́нии и моли́тве пребыва́юще, украси́м себе́ целому́дрием, любо́вию и смире́нием, и та́ко Ца́рствия Небе́снаго дости́гнем, иде́же с тобо́ю сподо́бимся прославля́ти Святу́ю Тро́ицу, Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха. Ами́нь.